Walking Around the Corner Grain

Japanese architecture firms Eureka and MARU designed a nine unit apartment house at the corner of a residential suburb in the Saitama Prefecture.  The project demanded two parking spaces for each unit, creating a condition in which half of the entire site is covered by parking areas and driveways. Using the encircling driveways and parking spaces to create margins in the architecture, roofed semi-outdoor spaces were inserted into various places, which were then adjusted using wind simulations. It is a porous architecture that allows breeze and produces shades and opens up to the surrounding area and environment.
Die japanischen Architekturfirmen Eureka und MARU entwarfen das eigenwillige Apartmenthaus an der Straßenecke eine Vorortes in der Region Saitama. Das Projekt verlangte je zwei Parkplätze für die insgesamt 9 Wohneinheiten und schaffte somit eine Situation, in der die Hälfte des gesamten Grundstücks mit Park-und Verkehrsflächen besetzt wird. Eureka und MARU nutzten die Verkehrsflächen, um Lücken in der Architektur zu schaffen, überdachte Außenräume, die gleichzeitig zur Ventilation dienen. So entstand eine poröse, offene Architektur, die atmet und schattigen Außenraum anbietet und sich zu der angrenzenden Umgebung hin öffnet.
Production date: 02/2016
Additional Credits:
Production: KUROME photo studio
Filmmaker, Photography: Ookura Hideki
Architecture: MARU architecture
Architecture: Eureka Architectural Design and Engineering